Mongoose (Čeština)
| Království | Animalia |
| Kmen | Chordata |
| Třída | Mammalia |
| Objednávka | Masožravec |
| Rodina | Herpestidae |
| Rod | 14 |
| Druhy | 33 |
| Délka | Tělo 7 – 25 palců (17,8 – 63,5 cm); ocas 6 až 21 palců (15,2 – 53,3 cm) |
| Hmotnost | Až 11 liber (přibližně 5 kg) |
| životnost | 6 – 10 let (až 20 v zajetí). |
| sociální struktura | některé druhy jsou osamělé, některé žijí ve dvojicích, některé velké skupiny |
| stav | Většina druhů mongoose je uvedena jako ohrožená |
| Habitat | Lesy, otevřené pastviny a savany, pole a lesy |
| Průměrná velikost vrhu | 2 – 4 |
| Hlavní potravina | Drobní savci, ptáci, hadi, vejce a ovoce. |
| Hlavní dravci | draví ptáci, hadi, leopardi a šakali. |
Základy
Mongoose je malý masožravec, který se vyskytuje hlavně v Africe, i když některé druhy se vyskytují v jižní Asii a jižní Evropě. Tito malí savci jsou odvážní predátoři, kteří jsou dobře známí svými útoky na vysoce jedovaté hady, jako je královská kobra. Existuje 14 druhů patřících do 14 rodů.
Mongoózy se značně liší velikostí, přičemž nejmenší je trpasličí mongoose (Helogale parvula), jejíž tělo měří na délku pouhých 17 až 24 palců a jeho